Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΑΒΕΙ ΦΩΤΙΕΣ Η ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ..

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Με την έγκριση από την Τίνα Μπιρμπίλη της περιβαλλοντικής μελέτης εργοστασίου βιολογικής ξήρανσης απορριμμάτων στη Φυλή, ανοίγει στην ουσία ο δρόμος για την καύση των σκουπιδιών της Αττικής.

6.500 τόνους σκουπιδιών παράγει κάθε μέρα η πρωτεύουσα 6.500 τόνους σκουπιδιών παράγει κάθε μέρα η πρωτεύουσα Με την απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος δεσμεύεται έκταση 66 στρεμμάτων στην τοποθεσία Σκαλιστήρι, όπου ήδη λειτουργεί ο χώρος υγειονομικής ταφής για το σύνολο των 6.000-6.500 τόνων σκουπιδιών που αποτελεί την ημερήσια «παραγωγή» στην πρωτεύουσα.

Το εργοστάσιο, σύμφωνα με τη μελέτη, θα μπορεί να επεξεργάζεται 2.500 τόνους την ημέρα, περίπου το 20% των παραγόμενων ποσοτήτων. Η διαδικασία περικλείει κινδύνους, γι' αυτό η επεξεργασία των στερεών αποβλήτων στον χώρο αποξήρανσης δεν πρέπει να ξεπερνά τις επτά ημέρες, ενώ θα διατηρείται σταθερή θερμοκρασία και θα λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Επικίνδυνη τέφρα

Με βάση τη διεθνή εμπειρία, η προβλεπόμενη βιοξήρανση 700.000 τόνων σκουπιδιών τον χρόνο οδηγεί στην παραγωγή σχεδόν 400.000 τόνων του λεγόμενου SRF. Πρόκειται για μίγμα χαρτιού και πλαστικού που αντιμετωπίζεται μόνο με καύση. Η παραγόμενη τέφρα, που για τη συγκεκριμένη ποσότητα υπολογίζεται σε 200.000 τόνους τον χρόνο, περιέχει υδράργυρο και άλλα βαρέα μέταλλα, γι' αυτό εντάσσεται στα επικίνδυνα απόβλητα και πρέπει να ταφεί σε ειδικούς χώρους και με αυστηρές προδιαγραφές. Παρ' όλα αυτά η διάσταση αυτή απουσιάζει από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπου σημειώνεται ότι το δευτερογενές καύσιμο (SRF) μπορεί να αξιοποιηθεί στις τσιμεντοβιομηχανίες, ενώ γίνεται αόριστη αναφορά σε μελλοντική μονάδα παραγωγής ενέργειας σε περιοχή εντός ή εκτός Φυλής, παρ' όλο που είναι άμεσα συνδεδεμένη με το εργοστάσιο βιοξήρανσης των σκουπιδιών.

Προβλέπει όμως χώρο προσωρινής αποθήκευσης, όπου το δευτερογενές καύσιμο θα αποθηκεύεται προσωρινά σε στεγασμένο χώρο. Ακριβώς λόγω της επικινδυνότητας του υλικού ορίζεται ότι το δάπεδο πρέπει να διαθέτει στεγανότητα, ενώ η αποθήκη θα διαθέτει σύστημα απόσμησης/αποκονίασης.

Με άλλη απόφαση, η υπουργός Περιβάλλοντος εγκρίνει τη μελέτη για την κατασκευή δεύτερου εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης σε χώρο 200 στρεμμάτων στην περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής. Θα έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 1.500 τόνων σκουπιδιών την ημέρα, που σε ετήσια βάση υπολογίζονται σε 400.000 τόνους.

Με τα δύο αυτά βήματα δημιουργείται ένα τεράστιο εργοτάξιο σκουπιδιών στη Δυτική Αττική και μάλιστα σε απόσταση μόλις 3,7 χλμ. από τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και 2,5 χλμ. από το καταφύγιο άγριας ζωής του όρους Αιγάλεω. Εχει ενδιαφέρον ότι οι αποφάσεις που υπογράφηκαν στις 5 Ιανουαρίου 2011 παραπέμπονται για γνωμοδότηση στο καταργημένο πλέον νομαρχιακό συμβούλιο! *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου