Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΟΣΟ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ , ΤΟΣΟ ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ

Του Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ

Μέσω της Sinda Enterprises, που συμμετέχει με 40% στο μετοχικό κεφάλαιο της Μεσόγειος ΑΤΕΕ, δραστηριοποιούνται πλέον στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων οι όμιλοι Λάτση και Λασκαρίδη.

Σε έναν τομέα που κατά την εκτίμηση των ειδικών κρύβεται χρυσάφι, καθώς οι απαραίτητες επενδύσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν έως το 2015 υπολογίζονται σε 5 δισ. ευρώ.

Η διαβεβαίωση της Ηλέκτωρ πως δεν έχει καμία ανάμειξη ή συμμετοχή στην κατασκευή του έργου για το ΧΥΤΑ Κερατέας αλλά ούτε καν συμμετείχε στο διαγωνισμό που προκήρυξε η Περιφέρεια Αττικής αποτελεί, σύμφωνα με επιχειρηματίες του κλάδου, τη μία όψη του νομίσματος. Η άλλη, πάντα κατά την εκτίμησή τους, αναδεικνύει τις στενές επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των μεγαλύτερων ομίλων της χώρας, το ιδιότυπο μοίρασμα μίας ολιγοπωλιακής αγοράς, την επέκταση της δραστηριότητας ηχηρών ονομάτων του εγχώριου επιχειρείν σε τομείς που προοιωνίζονται... λαμπρά κέρδη.

Πράγματι η Ηλέκτωρ (μία από τις πολλές θυγατρικές της Ελλάκτωρ, που συμμετέχει κατά 80% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας) δεν εμπλέκεται στο σχετικό έργο κατασκευής του ΧΥΤΑ Κερατέας. Εκεί τον πρώτο λόγο έχει η Μεσόγειος ΑΤΕΕ, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει από τον Αύγουστο του 2010 η Sinda Enterprises Company Ltd, εταιρεία που συστάθηκε στην Κύπρο. Μάλιστα στη συμμετοχή αυτή του ομίλου EFG Eurobank είχε αναφερθεί πρόσφατα ο Κώστας Μητρόπουλος (πρόεδρος της EFG Equi-ties), σημειώνοντας πως «με την επένδυση στη Μεσόγειος ΑΤΕΕ, που είναι πρωταγωνίστρια στον χώρο διαχείρισης αποβλήτων, γίνεται πράξη η δέσμευση του ομίλου για ενίσχυση της ανάπτυξης». Η πλευρά των αδελφών Λασκαρίδη είναι γνωστή από τη σημαντική παρουσία της τα τελευταία χρόνια στη ναυτιλία, τα ξενοδοχεία («Μεγάλη Βρετανία»), καζίνα (Hyatt), αερομεταφορές (Aegean Air-lines) κ.ά.

Ομως, τόσο ο όμιλος Λάτση όσο και η Μεσόγειος ΑΤΕΕ έχουν εδώ και καιρό κοινά συμφέροντα και συχνότατες συνεργασίες με την πλευρά Μπόμπολα, σε διάφορους τομείς (ενέργεια, πετρέλαια, απόβλητα).

Στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων-αποβλήτων οι δύο πλευρές ήρθαν πιο κοντά μέσω της Lamda Waste Development (θυγατρική του ομίλου Lamda Develop-ment) στο έργο για την κατασκευή ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Ενα έργο που τα τελευταία χρόνια έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά τοπικών φορέων, κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Ομως, επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο εκτιμούν πως η συνεργασία ισχυροποιείται αυτή τη φορά μέσω της Μεσόγειος ΑΤΕΕ. Σημειωτέον πως τα έσοδα της Μεσόγειος ΑΤΕΕ ανήλθαν το 2009 σε 52,4 εκατ. ευρώ (τα 17,1 εκατ. ευρώ από συμμετοχή σε κοινοπραξίες, κυρίως με εταιρείες του ομίλου Μπόμπολα) έναντι 35,3 εκατ. ευρώ (τα 15,9 εκατ. ευρώ από κοινοπραξίες) το 2008. Και οι εκτιμήσεις είναι για κύκλο εργασιών, συμμετοχές και μεικτά κέρδη αυξανόμενα για τη διετία 2010-11 και πολλαπλάσια εάν προχωρήσουν τα... μισά από τα έργα που έχουν προγραμματιστεί μέχρι το 2015.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 27/2/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου