Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Μάτωσε ο Τριπόταμος από απόβλητα σφαγείων

Τον περιβαλλοντικό... κατήφορο φαίνεται πως έχει πάρει η ευρύτερη περιοχή της Βέροιας, σύμφωνα με την τοπική Οικολογική Ομάδα. Δεν πέρασαν λίγες μέρες από την επιβολή προστίμου 100.000 ευρώ για την παράνομη λειτουργία χωματερής και συνελήφθη, το περασμένο Σάββατο, ο υπεύθυνος των σφαγείων, για ρύπανση του Τριποτάμου με ακατέργαστα αίματα από τα ζώα!

Συνελήφθη ο υπεύθυνος για ρύπανση του ποταμού Συνελήφθη ο υπεύθυνος για ρύπανση του ποταμού Την αστυνομία ειδοποίησε η Οικολογική Ομάδα Βέροιας, όταν μέλη της διαπίστωσαν ότι στις 6 το πρωί από τα σφαγεία έτρεχαν απόβλητα αίματα, απολύτως ακατέργαστα, ρυπαίνοντας τα νερά του Τριποτάμου. Αστυνομικοί κατέφτασαν στο σημείο και είδαν την ίδια αποτρόπαιη εικόνα. Στη συνέχεια, ενημερώθηκαν οι υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών και μετά την καταγραφή του γεγονότος, με εντολή του εισαγγελέα, συνελήφθη ο υπεύθυνος των σφαγείων.

Για «διοικητική ανυπαρξία και πολιτική συγκάλυψη» κάνει λόγο η Οικολογική Ομάδα Βέροιας σε ανακοίνωσή της, και τονίζει ότι «συνελήφθη κάποιος υπάλληλος». Θυμίζει ότι, «πρόσφατα, οι υπεύθυνοι των σφαγείων, πριν αυτά πωληθούν στους ιδιώτες, αθωώθηκαν, αν και τότε τα αίματα κατέληγαν στον Τριπόταμο, όπως και τώρα». Επισημαίνει, με νόημα, πως «το δικαστήριο πείστηκε ότι δεν γινόταν κάτι τέτοιο, αν και οι εικόνες έδειχναν κατακόκκινο νερό», ενώ καταγγέλλει ότι «ο υπεύθυνος Περιβάλλοντος της νομαρχίας κατέθεσε ότι έκανε ελέγχους και όλα ήταν καλά».

Δεν είναι πρώτη φορά

Στο μεταξύ, χθες, έγινε γνωστό από την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας ότι ο συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος ώς τη δίκη, με εντολή του εισαγγελέα υπηρεσίας.

Φαίνεται όμως πως η ρύπανση περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Βέροιας δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Πριν από μερικές ημέρες, επιβλήθηκε πρόστιμο 100.000 ευρώ (94.750, για την ακρίβεια), από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, για την παράνομη λειτουργία χωματερής στη Βέροια, στον ΕΣΔΑ Ημαθίας (Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμάτων). Βέβαια, όπως διαπίστωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, το πρόστιμο μπήκε σε λάθος φορέα, στον ΕΣΔΑ, αντί για τον δήμο. Ωστόσο, το πόρισμα των επιθεωρητών καταδεικνύει ότι σαφώς υπάρχει μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων και των αποβλήτων στην περιοχή.

Η χωματερή βρίσκεται δίπλα στον Αλιάκμονα, πολύ κοντά στον ταμιευτήρα νερού που υδρεύει τη Θεσσαλονίκη. Από την αυτοψία που έκαναν οι επιθεωρητές, εντόπισαν τέσσερις παραβάσεις και εφτά αρνητικές διαπιστώσεις.

πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 27/6/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου