Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚ-ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚ-ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ


Η κυβέρνηση δέσμια των εργολαβικών συμφερόντων για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Η Κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία διαγωνισμού για την ανάδειξη Αναδόχου για την μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και 20-25ετή λειτουργία τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων, περίπου 1.350.000 τόνων ανά έτος στην Περιφέρεια Αττικής.

Οι μονάδες επεξεργασίας θα κατασκευαστούν στη Φυλή, Κερατέα και Γραμματικό. Το έργο θα υλοποιηθεί με την μέθοδο των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ). Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των μονάδων ο ανάδοχος θα αμείβεται με βάση τα εισερχόμενα απορρίμματα (gate fee), ενώ το ελληνικό δημόσιο θα εγγυάται την πιστή τήρηση των υποχρεώσεων των δήμων προς τον Ανάδοχο.

Αυτό το συγκεντρωτικό μοντέλο των μεγάλων κεντρικών εγκαταστάσεων στους προαποφασισμένους χώρους είναι σαφέστατα προσανατολισμένο σε τεχνολογίες που απαιτούν μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων, υπονομεύουν την ανάκτηση και την ανακύκλωση και ευνοούν την εκχώρηση της διαχείρισης στο μεγάλο κεφάλαιο με την άμεση οικονομική επιβάρυνση των δημοτών.

Για την κυβέρνηση μεγαλύτερη σημασία έχει το συμφέρον του αναδόχου-επενδυτή παρά οι αντιδράσεις των κατοίκων των περιοχών που θα υποβαθμιστούν με την εγκατάσταση των τεράστιων μονάδων στις περιοχές τους, των εργαζομένων που είναι αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων ή και των περιβαλλοντολογικών οργανώσεων που θεωρούν καταστροφική αυτή την επιλογή της κυβέρνησης και διεκδικούν ένα μοντέλο διαχείρισης φιλικό προς το περιβάλλον που στηρίζεται στην αποκέντρωση και τη συμμετοχή των πολιτών, που δίνει προτεραιότητα στη μέγιστη δυνατή ανάκτηση και την ελαχιστοποίηση των προς ταφή απορριμμάτων και εξασφαλίζει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση είναι δέσμια των εργολαβικών συμφερόντων και από αυτά τα συμφέροντα καθορίζεται η πολιτική της στο μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ορίζει ως συνομιλητές της τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και αγνοεί προκλητικά την κοινωνία που καταδικάζει ως αποτυχημένο το υφιστάμενο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), καταγγέλλει την αυθαίρετη επιβολή λύσεων, απαιτεί να έχει λόγο και όχι να είναι ο θεατής που πληρώνει.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού έκανε «διαβούλευση» με τον εαυτό της και όχι με την κοινωνία όπως όφειλε σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία, αποφάσισε να παρακάμψει τους ενδιαφερόμενους φορείς, να «ξεπεράσει» τις αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων και με διαδικασίες fast truck να προωθήσουν τα εργολαβικά συμφέροντα.

Η ΑΣΚ-ΟΤΑ που από τη πρώτη στιγμή κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, του ΕΣΔΚΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής (αιρετής και αποκεντρωμένης) προκειμένου να δοθεί η διαχείριση των απορριμμάτων στα εργολαβικά συμφέροντα σε υλοποίηση του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ, καλεί την ΠΟΕ-ΟΤΑ, τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις και τους κατοίκους των περιοχών που προβλέπονται οι εγκαταστάσεις σε κοινή δράση για την αποτροπή της κυβερνητικής μεθόδευσης.

ΑΣΚ-ΟΤΑ 24/8/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου