Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Τα σκουπίδια, η ημερίδα και ο Σύνδεσμος Ανακύκλωσης

Τα σκουπίδια, η ημερίδα και ο Σύνδεσμος Ανακύκλωσης

Με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» που είχε τίτλο «Παραδίδουν άνευ όρων τα σκουπίδια στον εργολάβο» και αφορούσε ημερίδα για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής, λάβαμε απάντηση από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

1) «Ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΑΝ Θανάσης Κατρής τοποθετήθηκε ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου για τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως ανάλογα έπραξαν οι υπόλοιποι φορείς. Ο θεσμικός ρόλος του ΣΕΒΙΑΝ είναι αδιαπραγμάτευτος. Οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ελλάδας έχουν όχι απλώς δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να καταθέσουν τις θέσεις τους στον ευρύτερο δημόσιο διάλογο».

2) «Ο ΣΕΒΙΑΝ έχει οργανώσει μια σειρά από ανοικτές δημόσιες συζητήσεις στις οποίες εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, του πολιτικού κόσμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών καταθέτουν τις απόψεις τους».

3) «Η "Ελευθεροτυπία" αποφάσισε να αφιερώσει τα 3/5 του άρθρου της στην τοποθέτηση του κ. Κατρή. Προφανώς και ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΑΝ έκανε "ολόκληρη ανάλυση". [...] Διαχείριση και επεξεργασία των απορριμμάτων σημαίνει θέσεις εργασίας, παραγωγή πλούτου, ανάπτυξη. Εσείς ειδικά θα έπρεπε να παλέψετε γι' αυτό».

4) «Στην πιο κομβική και κρίσιμη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα, η δημιουργία κλίματος καχυποψίας, αναπόδεικτης και αβάσιμης σκανδαλολογίας, μόνο καλό δεν κάνει. Υπάρχει ανάγκη συστράτευσης, συνεργασίας και καλής θέλησης. Από όλες τις πλευρές».

5) «Στο άρθρο σας ξεχάσατε τη λέξη "Ελληνικών". Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης. Και η Ελληνική βιομηχανία είναι αυτή που έχουμε όλοι ξεχάσει».

Απάντηση συντάκτη:

1) Στο δημοσίευμα αναφέραμε σαφώς ότι ο κ. Κατρής μίλησε ως πρόεδρος του ΣΕΒΙΑΝ. Αναλόγως καταγράψαμε απόψεις που εκφράστηκαν και από άλλους φορείς. Ομως ο κ. Κατρής είναι διευθύνων σύμβουλος της «ΗΛΕΚΤΩΡ» και υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου Μπόμπολα. Και αυτό δεν είναι λεπτομέρεια ανάξια αναφοράς.

2) Αναφερθήκαμε επίσης στις δημόσιες συζητήσεις που έχει οργανώσει ο ΣΕΒΙΑΝ και μνημονεύσαμε ειδικά την πιο πρόσφατη με συντονιστή τον γνωστό Μπάμπη Παπαδημητρίου. Να προσθέσουμε με την ευκαιρία ότι σε εκείνη η «Ε» είχε προσκληθεί ενώ στην προχθεσινή «δημόσια διαβούλευση» (οργανωμένη από το ΥΠΕΚΑ) όχι.

3) Είναι προφανές ότι ο ΣΕΒΙΑΝ γνωρίζει πώς να κάνει υποδείξεις. Το επισημάναμε και στο δημοσίευμα, λέγοντας για τις υποδείξεις του κ. Κατρή στους υπουργούς Γ. Παπακωνσταντίνου και Π. Κουκουλόπουλο. Αν αυτό είναι πρόβλημα, «πηγή» του δεν είναι ο ΣΕΒΙΑΝ αλλά οι αποδέκτες των υποδείξεων.

4) Κάτι θυμίζει η «ανάγκη συστράτευσης» και «καλής θέλησης». Κάτι από ομιλία του Λ. Παπαδήμου και του Γ. Καρατζαφέρη... Η «καχυποψία» είναι δημοσιογραφικώς επιβεβλημένη, ειδικά στις «κρίσιμες συγκυρίες», και αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει το στέλεχος του ομίλου που εμπλέκεται στα ΜΜΕ. Οσο για τη «σκανδαλολογία» που μας καταλογίζει, θα προτιμούσαμε μια απάντηση στο μείζον: Οτι με τις μεθόδους που προωθούνται, τα δημοτικά τέλη θα πολλαπλασιαστούν.

5) Την ελληνική βιομηχανία δεν την ξεχνούμε ούτε όταν σπανίως μεγαλουργεί ούτε όταν πρωταγωνιστεί σε υποθέσεις διαφθοράς. Και η Siemens ως ελληνική βιομηχανία πήρε προμήθειες και η Ιντρακόμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου