Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Πόρισμα-«κόλαφος» για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού

Πόρισμα-«κόλαφος» για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012, 02:10

Με πρόχειρες, άστοχες και εν τέλει «επικίνδυνες» μελέτες φαίνεται να χωροθετήθηκε ο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, όπως επισημαίνουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος σε πόρισμα τους, οι οποίοι ικανοποιώντας ένα πολύχρονο αίτημα των κατοίκων έκαναν αυτοψία στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Επιθεωρήτες Περιβάλλοντος επισημαίνουν ότι θα πρέπει να γίνουν συμπληρωματικά έργα και μελέτες προκειμένου να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ, καθώς όπως έχουν επισημάνει οι κάτοικοι, εγκυμονούν τεράστιοι κίνδυνοι για ολόκληρη την περιοχή.

Φαίνεται ότι στις αρχικές μελέτες χωροθέτησης του έργου δεν ελήφθησαν υπόψη ρέματα και σεισμικά ρήγματα, ενώ τεράστιοι είναι και οι κίνδυνοι για τον υδροφόρο ορίζοντα, για τον Ευβοϊκό κόλπο αλλά ακόμη και για τη λίμνη του Μαραθώνα! Επιβεβαιώνεται έτσι η επιτροπή κατοίκων που έχει συσταθεί κατά του ΧΥΤΑ, σύμφωνα με την οποία «από τη λειτουργία του έργου θεωρείται ότι η ατμόσφαιρα της περιοχής θα επιβαρυνθεί, ο Νότιος Ευβοικός θα μολυνθεί μόνιμα, το υπέδαφος σε μεγάλη έκταση θα επιβαρυνθεί με επικίνδυνους ρύπους και βαρέα μέταλλα, ενώ θα κινδυνέψει άμεσα και ο βασικός ταμιευτήρας πόσιμου ύδατος της Αττικής, η λίμνη του Μαραθώνα. Οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία, θα είναι φυσικά… ανυπολόγιστες, και περιλαμβάνουν, σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και αύξηση καρκινογενέσεων και τερατογενέσεων έως και 40% σε ζώνη 100 χιλιομέτρων γύρω από τον ΧΥΤΑ»!

Δείτε το ρεπορτάζ της zougla.gr για το ΧΥΤΑ Γραμματικού και τις έντονες ανησυχίες των κατοίκων για ένα «περιβαλλοντικό έγκλημα», όπως αναφέρουν, που τελείται στον τόπο τους:

ΧΥΤΑ Γραμματικού: Αποφασισμένοι για αγώνα μέχρις εσχάτων οι κάτοικοι

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 6 Ιουλίου 2010, 16:45
πηγή : zougla.gr 23/1/2012
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου