Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

<< Να σταματήσει το έγκλημα στο Γραμματικό εδώ και τώρα >>


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 26/11/2013

Γ. Πάντζας : «Να σταματήσει το έγκλημα στο Γραμματικό εδώ και τώρα»

Στο «πολύ σύντομα» περιορίστηκε η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάντζα, αναφορικά με την έκδοση της «πράξης βεβαίωσης παράβασης» που εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια για το έργο του ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι η κυβέρνηση, δια μέσου του κ. Καλαφάτη, προσέφυγε για άλλη μια φορά σε γενικόλογα αποφεύγοντας να δώσει μια σαφή απάντηση για το πότε θα εκδοθεί η εν λόγω πράξη. Όταν μάλιστα έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που διαπιστώθηκαν κραυγαλέες παραλείψεις και πρόδηλα σφάλματα, κατά τον έλεγχο που διενήργησε κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, σχετικά με την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Επίσης προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αναφορά του κ. Υπουργού, αναφορικά με τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του έργου, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι το εν λόγω έργο δε θα ακυρωθεί, μιας και οι συνέπειες στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο από την πιθανή ακύρωση υποδομών που έχουν ήδη σχεδιαστεί θα είναι πολλαπλάσιες. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη βούληση του Υπουργείου να παρακάμψει τα πορίσματα των Επιθεωρητών, προκειμένου να ικανοποιήσει τα γνωστά εργολαβικά συμφέροντα εις βάρος τόσο του περιβάλλοντος, όσο και της ίδιας της κοινωνίας.

Ο κ. Πάντζας στα παραπάνω του ανέφερε:

«Πάτε να ξεπλύνετε το σκάνδαλο των παράνομων χωματερών που οι κυβερνήσεις σας δημιούργησαν πλουτίζοντας κάποιοι σε βάρος του Έλληνα πολίτη και που σήμερα τις χρησιμοποιείτε ως επιχείρημα, με ένα άλλο περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα και σκάνδαλο. Με ένα άλλο κατασκευαστικό σκάνδαλο που ανάγεται στη μεγάλη μπίζνα των σκουπιδιών και με μια πολιτική επιλογή η οποία μέσω των ΣΔΙΤ ανοιγοκλείνει το μάτι στα μεγάλα επενδυτικά σχήματα..»

Επίσης, του υπενθύμισε την επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου στο Γραμματικό στις 18 Σεπτέμβρη, η οποία διαπίστωσε αυτά που φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού και τα οποία δεν μπορούν να ανατραπούν με καμία επιστημονική μελέτη. Πόσο μάλλον να εξαφανίζονται ρέματα με επιστημονικές αλχημείες, μέσω μιας πρακτικής που εκθέτει τη χώρα συνολικά. Του επεσήμανε δε ότι όσα χρήματα και αν έχουν πέσει για την κατασκευή του εν λόγω έργου, η ζημιά για το περιβάλλον θα είναι καταστροφική και πολλαπλάσια για τις επόμενες γενιές. Μάλιστα τον προέτρεψε να επισκεφθεί την παραλία του Σέσι ώστε να διαπιστώσει ο ίδιος τους τόνους λάσπης που έχουν προέλθει από το εργοτάξιο και έχουν καταλήξει στη θάλασσα μετά και τις τελευταίες νεροποντές, γεγονός που αποδεικνύει ότι η χωροθέτηση έχει γίνει πάνω σε ρέμα.

Τέλος, του υπερτόνισε το γεγονός ότι το Υπουργείο προσπάθησε να παραπλανήσει για δεύτερη φορά την Επιτροπή Αναφορών, όταν στις 30/10 με έγγραφό του το Υπουργείο, εγγυήθηκε την πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν επιβλαβών συνεπειών για το περιβάλλον, καθώς και ότι ο ΧΥΤΑ Γραμματικού θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει σε ενάμισι μήνα από τώρα, την ίδια ώρα που οι αστοχίες του έργου αποκαλύφθηκαν με την πρώτη νεροποντή. Τόσο το σχετικό έγγραφο όσο και τις φωτογραφίες από τον Ευβοϊκό κόλπο,  ο κ. Πάντζας κατέθεσε στα πρακτικά προκειμένου να αποκαλυφθεί η αντίθεση των λεγομένων του Υπουργείου με την πραγματικότητα.

«Ζείτε σε ένα μικρόκοσμο, αλλά δυστυχώς για εσάς, η ελληνική κοινωνία καταλαβαίνει και αντιλαμβάνεται απόλυτα τις προθέσεις αυτής της συγκυβέρνησης.» είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής.

Το video και το πλήρες κείμενο της συζήτησης έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση: http://wp.me/p2VOlQ-7w


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου