Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Ν. Χουντής: Ασύμβατη με την κοινοτική νομοθεσία, ζημιογόνος για το Δημόσιο ο περιφερειακός σχεδιασμός

Την ασυμβατότητα του υφιστάμενου περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων με την κοινοτική νομοθεσία για τα απόβλητα, αλλά και τον κίνδυνο απώλειας κονδυλίων του ΕΣΠΑ, επισημαίνει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής. Η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Περιβάλλοντος (1332/01.04.2014), που καλεί τις Περιφέρειες "μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες" να εγκρίνουν αναθεωρημένους περιφερειακούς σχεδιασμούς διαχείρισης αποβλήτων, αποδεικνύει, κατά τον Ν. Χουντή, ότι "δεν υπήρξε ανάλογη συμμόρφωση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ".
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι, σε αντίθεση με την υποχρέωση της Ελλάδας να έχει καταρτίσει πρόγραμμα πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων μέχρι τις 12.12.13, οι περισσότερες περιφέρειες της Ελλάδας έχουν σε εξέλιξη διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων "οι οποίοι, θεωρητικά τουλάχιστον, βασίζονται σε προηγούμενους περιφερειακούς σχεδιασμούς διαχείρισης απορριμμάτων που δεν ακολουθούν τις επιταγές τις Οδηγίας 2008/98/ΕΚ". Ο Ν. Χουντής τονίζει ότι, κατά συνέπεια, δεν μπορούν να συμβασιοποιηθούν διαγωνισμοί, ακόμα κι αυτοί που είναι σε ώριμο στάδιο, όπως στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Γραμματικό, γιατί διαφορετικά θα υπάρξουν ποινικές ρήτρες υπέρ των εργολάβων με ζημία του Ελληνικού Δημοσίου.
πλήρες άρθρο :
http://www.avgi.gr/article/2320319/n-xountis-asumbati-me-tin-koinotiki-nomothesia-zimiogonos-gia-to-dimosio-o-perifereiakos-sxediasmos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου