Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Γ. Πάντζας: «Να σταματήσει άμεσα κάθε είδους εργασία κατασκευής και ανάδειξης του αναδόχου για το ΧΥΤΑ Γραμματικού,

logosyriza2 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Γ. Πάντζας: «Να σταματήσει άμεσα κάθε είδους εργασία κατασκευής και ανάδειξης του αναδόχου για το ΧΥΤΑ Γραμματικού,  αναδεικνύοντας και καταλογίζοντας παράλληλα τις ευθύνες της ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ, η οποία είναι και η αδειοδοτούσα αρχή για το εν λόγω έργο»
 Συζήτηση για το ΧΥΤΑ Γραμματικού, πραγματοποιήθηκε εχθές στην Βουλή, μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Αττικής Γιώργος Πάντζας προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτη. Στην συζήτηση ο Βουλευτής, ζήτησε από τον Υπουργό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να σταματήσει κάθε είδους εργασία κατασκευής και ανάδειξης του αναδόχου για το ΧΥΤΑ Γραμματικού,  αναδεικνύοντας και καταλογίζοντας παράλληλα τις ευθύνες της ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ, η οποία είναι και η αδειοδοτούσα αρχή για το εν λόγω έργο.
Ο λόγος, όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, είναι η τελική έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στην οποία οι Επιθεωρητές διαπιστώνουν, μεταξύ άλλων ότι υπάρχει ρέμα, το οποίο εκβάλλει στον Ευβοϊκό Κόλπο και το οποίο διέρχεται μέσα από το χώρο που κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ, γεγονός το οποίο απαγορεύεται απολύτως από τη νομοθεσία, καθώς και ότι η συγκεκριμένη θέση εμπίπτει στο βασικό σημείο καταλληλόλητας με ποινή αποκλεισμού της, που σημαίνει ότι η εν λόγω θέση θα έπρεπε να απορριφθεί ως ακατάλληλη για την κατασκευή του ΧΥΤΑ.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πόρισμα της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο διαπιστώνει σοβαρούς κινδύνους ρύπανσης του περιβάλλοντος αλλά και πολιτικές σκοπιμότητες, επιμένοντας ότι η καταλληλόλητα του χώρου κρίθηκε αφού είχε προηγηθεί η χωροθέτηση και μάλιστα όχι με επιστημονικά κριτήρια αλλά με τεχνικές μελέτες.
Ωστόσο, ο κ. Πάντζας τόνισε στον κ. Μανιάτη ότι αντί να σταματήσει τα έργα μεθοδεύει την άρση των εμποδίων που έχουν τεθεί από την έκθεση των Επιθεωρητών, νομοθετώντας υπέρ των εργολάβων ως προς την οριοθέτηση των μικρών υδατορεμάτων. Οριοθέτηση η οποία δεν απαιτείται για υδατορέματα που η λεκάνη απορροής είναι μικρότερη από χίλια στρέμματα.
Αναφέρθηκε επίσης στην αδειοδοτούσα αρχή του Υπουργείο για το εν λόγω έργο, επισημαίνοντας ότι ενώ έβαλε τις υπογραφές της, δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να διερευνήσει την επάρκεια και την ουσία των μελετών ως θα όφειλε με αποτέλεσμα να ωθήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας να βγάλει λάθος απόφαση σε αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν κάτοικοι του Δήμου Μαραθώνα.
Σε όλα τα παραπάνω ο Υπουργός αρκέστηκε να πει ότι, η τελική έκβαση της υπόθεσης αφορά στις δικαστικές αρχές για να του υπενθυμίσει ο κ. Πάντζας ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στην Πράξη Βεβαίωσης παράβασης παραπέμπουν τον κ. Σγουρό και την ανάδοχο εταιρεία στον Εισαγγελέα για παράνομη χωροθέτηση.
Το πλήρες κείμενο και το videoτης συζήτησης έχουν αναρτηθεί στη διεύθυνση: http://wp.me/p2VOlQ-ak

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου