Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

«Πρασίνισαν» τα ΣΔΙΤ, μαυρίζει η Πελοπόννησος

«Πρασίνισαν» τα ΣΔΙΤ, μαυρίζει η Πελοπόννησος

Η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη διαχείριση απορριμμάτων στην πιο προβληματική -από χωματερές- περιφέρεια της χώρας, με τον όρο μάλιστα της «εγγυημένης ποσότητας» παραγόμενων σκουπιδιών, ανοίγει τον δρόμο για τα... εγγυημένα (υπερ)κέρδη των εργολάβων και εγγυάται ότι στην Ελλάδα η ανακύκλωση αναβάλλεται επ’ αόριστον .
Της Χαράς Τζαναβάρα
 Παρά τις αντιδράσεις φορέων και περιφερειακών συμβούλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης ενέκρινε χθες τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη διαχείριση απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Πρόκειται για την πιο προβληματική περιοχή της χώρας, όπου τα σκουπίδια θάβονται χωρίς επεξεργασία σε 82 παράνομες χωματερές και εκκρεμεί η δεύτερη καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, που θα συνοδεύεται από πρόστιμο περίπου 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
 Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ, που θα εξασφαλιστούν από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ το Δημόσιο θα καταβάλει άλλα 30 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των χωματερών, που προβλέπεται να πάψουν να λειτουργούν στα τέλη του 2015. Ο σχεδιασμός στηρίζεται στη δημιουργία τριών κέντρων επεξεργασίας σκουπιδιών:
 *Στο Βαλτέτσι, κοντά στην Τρίπολη, που θα δέχεται τα σκουπίδια των νομών Αρκαδίας, Κορινθίας και Αργολίδας. Στις δύο τελευταίες περιοχές προβλέπονται σταθμοί μεταφόρτωσης σκουπιδιών στην Τενέα Κορινθίας και στη Νέα Κίο Αργολίδας.
 *Στην περιοχή Καλλιρρόης του Δήμου Οιχαλίας, που θα καλύπτει τις ανάγκες της Μεσσηνίας.
 *Στη Σκάλα, κοντά στον ποταμό Ευρώτα, που θα δέχεται τα σκουπίδια της Λακωνίας. 
Συνέχεια :
http://www.efsyn.gr/?p=215460

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου