Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Τώρα βαφτίζουν "συνωμοσιολογία" την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τις Περιφέρειες

Να υποβαθμίσει την απροκάλυπτη αφαίρεση των αρμοδιοτήτων από τις εκλεγμένες περιφερειακές αρχές, κατά τη διαδικασία έγκρισης των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), οι οποίες περιέρχονται στο ΥΠΕΚΑ με διάταξη σχεδίου νόμου, το οποίο δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, επιχείρησε η γενική γραμματέας Περιβάλλοντος του υπουργείου Ν. Γιαννακοπούλου χθες σε συνέντευξη Τύπου.
Αφού, λοιπόν, ο υπουργός και ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ πέταξαν τον "μουτζούρη" στη γενική γραμματέα, εκείνη, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, υπερασπίστηκε τη διάταξη κάνοντας λόγο για σενάρια συνωμοσιολογίας. Απήγγειλε το περιεχόμενο της διάταξης και της αιτιολογικής έκθεσης του σχεδίου νόμου περί εναρμόνισης των Περιφερειακών Σχεδίων με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, ώστε να "εξασφαλιστεί η εκπλήρωση των κριτηρίων αιρεσιμότητας" προκειμένου να ενταχθούν έργα διαχείρισης αποβλήτων προς χρηματοδότηση στη νέα προγραμματική περίοδο. Υπηρεσιακοί δε παράγοντες ανέλαβαν να... διευκρινίσουν ότι η εναρμόνιση αφορά στόχους και όχι έργα η υποδομές.
Η Ν. Γιαννακοπούλου ξεκίνησε την ομιλία της με ένα μεγάλο ψέμα. Ισχυρίστηκε ότι έχει ολοκληρωθεί το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, όπως και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων. Στην ερώτηση αν θεσμοθετήθηκαν επέμενε ότι η ανάρτηση των σχεδίων στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ ισοδυναμεί με θεσμοθέτηση.
Με τη βοήθεια του... κοινού, των υπηρεσιακών δηλαδή, είπε ότι θα εγκριθούν με υπουργική απόφαση, γενικώς και αορίστως "πολύ σύντομα". Τα σχέδια αυτά είχαν αναρτηθεί για διαβούλευση μεταξύ Δεκεμβρίου του 2013 και Ιανουαρίου του 2014, ενώ εκκρεμεί η ανάθεση της μελέτης για την εκπόνηση Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων. 
πλήρες ρεπορτάζ :
http://www.avgi.gr/article/4934082/tora-baftizoun-sunomosiologia-tin-afairesi-armodiotiton-apo-tis-perifereies

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου