Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Αποκεντρωμένη και δημόσια η διαχείριση των απορριμμάτων

Τις βασικές αρχές στην κατεύθυνση των οποίων θα κινηθεί το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, που θα εφαρμοστεί μέσα από τον αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό, πιστοποίησαν τα συμπεράσματα του τριήμερου διεθνούς συνεδρίου για τη «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική», το οποίο διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής και ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).
Το βασικό σκέλος των συμπερασμάτων επαναλαμβάνει ότι απαιτείται να δοθεί έμφαση στην αποκεντρωμένη διαχείριση, να αναθεωρηθεί ο ΠΕΣΔΑ -κάτι άλλωστε που προβλέπει και ο νόμος-, να δοθεί έμφαση στην εφαρμογή τοπικών σχεδίων των δήμων, στην ανάγκη να εκπονηθούν με ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες δράσεις για την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, καθώς και ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης απορριμμάτων. Αρχές, δηλαδή, που έχουν επανειλημμένως υπογραμμίσει κινήματα εργαζομένων και πρωτοβουλίες πολιτών.
Σε πολιτικό επίπεδο, τα συμπεράσματα του συνεδρίου συνάδουν με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της περιφερειακής αρχής. Παρ' όλα αυτά, το κύριο πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων εμφανίζεται να παραμένει άλυτο. Σύμφωνα με τον Τάσο Κεφαλά, από την Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ), «η αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων σε ένα ποσοστό, το οποίο δεν προσδιορίζεται, είναι ακριβώς το πρόβλημα στο οποίο θα έπρεπε να απαντήσουμε». 
πλήρες ρεπορτάζ :
http://www.efsyn.gr/arthro/apokentromeni-kai-dimosia-i-diaheirisi-ton-aporrimmaton

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου