Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Παρανομίες-διαπλοκή βλάπτουν περιβάλλον και δημόσιο συμφέρον στο Γραμματικό

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
Ένα άγριο και διαχρονικό παιχνίδι συγκάλυψης παρανομιών και διαπλοκής πολιτικών κέντρων με επιχειρηματικά συμφέροντα, το οποίο εκτυλίσσεται γύρω από την εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων στο Γραμματικό κληροδοτεί ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα στη χώρα και ωθεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει  την επιστροφή 11 εκατ. ευρώ με τα οποία χρηματοδότησε την κατασκευή του έργου! Το «έγγραφο-φωτιά» διαβιβάσθηκε στις ελληνικές αρχές στις 14.1.2015 και αποδίδει την απαίτηση επιστροφής των κονδυλίων σε καθυστερήσεις και παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Ο γρίφος που καλούνται τώρα να λύσουν τα συναρμόδια πολιτικά πρόσωπα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εξεύρεση χρυσής τομής μεταξύ της απώλειας κοινοτικών πόρων και της «αξιοποίησης» ενός σχεδόν ολοκληρωμένου έργου, με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για το περιβάλλον, τους πολίτες και τη δημόσια υγεία στο πλαίσιο εθνικών και ευρωπαϊκών επιταγών για τα απορρίμματα.
Η απόφαση του ΣτΕ, που τον περασμένο Οκτώβρη, έδωσε «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης έρχεται, ίσως, να διευκολύνει πολιτικές αποφάσεις που θα σχετίζονται, όπως λέγεται, με την αποφυγή επιστροφής των ευρωπαϊκών χρημάτων.
Πρόκειται όμως για μια δικαστική απόφαση που εγείρει πλήθος ερωτηματικών. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αποφάνθηκε τον Οκτώβρη ότι ο ΧΥΤΑ δεν έχει χωροθετηθεί πάνω σε ρέμα, αγνοώντας,  το πόρισμα-φωτιά των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και την εξίσου αποκαλυπτική έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου που αμφότερα πιστοποιούν ότι κατασκευάστηκε σε ακατάλληλη τοποθεσία, κατά  παράβαση της νομοθεσίας, και εγκυμονεί πλήθος κινδύνων για το περιβάλλον.
Όλως περιέργως δε, λίγο καιρό μετά την επίμαχη απόφαση του ΣτΕ ο …ενοχλητικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος κ. Π. Μέρκος «καρατομήθηκε» από τη θέση του, αφού προηγήθηκε ένα όργιο πιέσεων και απειλών προκειμένου ν’ αλλάξει αποφάσεις και να «αλληθωρίσει» σε ό,τι βλέπει ένα κοινό μάτι: ότι ο ΧΥΤΑ βρίσκεται μέσα σε ρέμα… 
Διαβάστε :
http://www.presspublica.gr/paranomiesdiaploki-vlaptoun-perivallon-dikosio-symferon-sto-grammatikosto-grammatiko/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου