Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Η Κίνηση Αντίσταση για την 2η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής

Η πλειοψηφία της Περιφέρειας Αττικής θα ξαναψηφίσει τη 2η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων? Στο δημοτικό συμβούλιο Μαραθώνα, η Στ. Δρακοπούλου, αποκάλυψε όλο το σκηνικό σχετικά τον ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ Γραμματικού. Αύριο Τρίτη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Κίνησης Αντίστασης θα έχουμε συνάντηση με κατοίκους του Γραμματικού και θα τους δηλώσουμε ότι θα καταψηφίσουμε και τη 2η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, που δημιουργεί μια δέυτερη Φυλή ανατολικά του νομού.
Για όποιον θέλει να ενημερωθεί, παραθέτουμε την εισήγηση της κ. Στ. Δρακοπούλου:
ΕΙΣΗΓΗΣΗ Σ. ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΘΕΜΑ 1ο(ΠΕΣΔΑ-ΤΔΣΑ)
Οι πληροφορίες που έχουμε για τον τελικό Περιφερειακό Σχεδιασμό της Αττικής, επιβεβαιώνουν τα πρόσφατα δημοσιεύματα.
Η Περιφέρεια Αττικής αγνοώντας,
α) τις παραβάσεις που έχουν βεβαιωθεί από την αρμόδια υπηρεσία (ΕΥΕΠ) του ΥΠΕΚΑ ( από το 2011),
β) την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αναφορών που επιβεβαιώνει την ακαταλληλότητα της θέσης του ΧΥΤΥ ( μετά και από την επίσκεψή της στο χώρο ),
γ) την διά παντός απ-ένταξη ( άρση και επιστροφή της χρηματοδότησης) του έργου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής, με τον χαρακτηρισμό μη-επιλέξιμο για λόγους παράβασης της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας (πράγμα που αποκρύπτει η Π.Α. σε συνεργασία με τα τοπικά δια-παραταξιακά της ''όργανα'' που διαρκώς και επιταχυνόμενα αποκαλύπτονται).
δ) τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαραθώνα που εκφράζουν τη θέληση όλης της κοινωνίας του Μαραθώνα και που κατ επανάληψη έχει τοποθετηθεί Δημόσια ,ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν μπορεί να υποδεχτεί ούτε ένα κιλό σκουπίδια,
ε) και τέλος, ξεχνώντας τις προεκλογικές δηλώσεις της κας Περιφερειάρχη, τόσο για τις παρανομίες που διαπράττονται στο χώρο του ΧΥΤΥ, όσο και για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Επιχειρεί λοιπόν να υλοποιήσει ένα σχεδιασμό για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική που είναι αντίθετος, τόσο με την ελληνική νομοθεσία ( ν.4042) όσο και με το όραμα που δηλώνει η ίδια ότι έχει για τη διαχείριση, δημιουργώντας μια νέα Φυλή στα Ανατολικά του νομού.
Ειδικά για το Δήμο Μαραθώνα ο νέος Περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπει:
1/Τη λειτουργία ΧΥΤΥ στο Γραμματικό, σαν ένα από τα έξι (6) που θα δημιουργηθούν στην Αττική. Ο ΧΥΤΥ στο Γραμματικό είναι ο μοναδικός ( «νόμιμος» κατά την περιφέρεια ) νέος ΧΥΤΥ της Αττικής που θα υποδέχεται το σύνολο των παραγόμενων απορριμμάτων του νομού μαζί με την Φυλή .
2/Μονάδα μηχανικής κομποστοποίησης 40.000 τόνοι/έτος, ένα από τα τέσσερα που θα γίνουν στην Αττική (δηλ. όσο και ο ''παλαιός'' ΠΕΣΔΑ).
3/ Τη δημιουργία εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα φαίνεται να τουλάχιστον περί τους 150.000 τόνους/έτος (διπλάσιο δηλαδή από το ήδη εκτρωματικό μέγεθος των 72.000 τόνων/έτος που προέβλεπε ο προηγούμενος ''σχεδιασμός Σγουρού'').
Σε αυτό το σημείο υπάρχει δημοσίευμα (sofokleous live κ.α) ότι για τα ''εργοστάσια'' αυτά ο Δήμος μας συζητά με την Π.Α. το ενδεχόμενο παραχώρησης της διαχείρισής τους στην δημοτική αρχή.
Δεν καλούμε, φυσικά, την Περιφέρεια Αττικής να το διαψεύσει διότι θεωρούμε ότι αυτή το προκάλεσε (ας μας διαψεύσει εμπράκτως).
Καλούμε όμως τον κ. Δήμαρχο να τοποθετηθεί και να δράσει διότι το δημοσίευμα αυτό προσβάλλει την τιμή και την αξιοπρέπεια του δήμου μας και του ιδίου προσωπικά και η αντίδραση θα οφείλεται να είναι σφοδρή και αποτελεσματική καθώς στηρίζεται απόλυτα και στους εξής τρεις (3) βασικούς λόγους.
Πρώτος βασικός λόγος.
Τέτοιου τύπου και μεγέθους εγκαταστάσεις είναι αναποτελεσματικές και ενάντια στο περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον πράγμα που επιβεβαιώνεται από
1/με την απόφαση 20/2012 του Ευρωπαικού Ελεγκτικού Συνεδρίου και από,
2/ τους λόγους απ-ένταξης ως μη επιλέξιμο της πιο πρόσφατης απόφασης του Ταμείου Συνοχής.
Υπό αυτή την θεώρηση και μόνο το δημοσίευμα προσβάλλει την διοίκηση του Δήμου μας και τον ίδιο προσωπικά προβάλλοντάς τον ως σύμφωνο και συν-αυτουργό στην εφαρμογή σχεδίων που συνεπάγονται οικονομική ζημία και οικολογική οικολογική καταστροφή του τόπου μας και όχι μόνο.
Δεύτερος βασικός λόγος
Παρουσιάζεται δημόσια ότι η διοίκηση του δήμου σκοπεύει να διοικήσει με μεθόδους εξαγοράς και εκμαυλισμού της κοινωνίας κατά τα πρότυπα του δήμου Φυλής.
Τρίτος βασικός λόγος
Ο Δήμος Μαραθώνα έχει ψηφίσει Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης των απορριμμάτων του σύμφωνα με το νόμο και τον Εθνικό Σχεδιασμό, το οποίο έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται.
Η εφαρμογή αυτού του ΤΣΔΑ κάνει αχρείαστες εγκαταστάσεις σαν το Γραμματικό και κλείνει εγκαταστάσεις σαν τη Φυλή.
Η εφαρμογή αυτού του σχεδίου κάνει αχρείαστη ακόμα και την οικονομική συνδρομή της Π.Α. και του κράτους , είναι ''αυτοχρηματοδοτούμενο'', καθώς απαιτεί
επενδύσεις κάτω από 1.500.000 ευρώ και υπολογίζει ωφέλεια πάνω από 2.000.000 ευρώ ετησίως
μόνο από την εφαρμογή του 1ου σταδίου (53% προ διαλογή) των επιταγών του Ε.Σ.Δ.Α./2020 (Εθνικός Σχεδιασμός).
Με 74% προ διαλογή (2ο στάδιο) η εξοικονόμηση υπολογίζεται πάνω από 3.000.000 ετησίως.
Το σχέδιό αυτό καταρρίπτει ως επίπλαστη την αναγκαιότητα ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ και συνοδών πανάκριβων και αναποτελεσματικών φαραωνικών εγκαταστάσεων για την χώρα μας και δίνει το παράδειγμα για εξοικονόμηση της τάξης του
1 δισσεκατομμύριου/ έτος σε εθνικό επίπεδο προς όφελος και των φορολογουμένων (από την διαχείριση και μόνο).
Με αυτά τα επιχειρήματα ώς δεδομένα,
καλούμε όλους τους κατοίκους, αιρετούς και μη, του Δήμου Μαραθώνα αλλά και της Αττικής να αντιδράσουν σε αυτόν το σχεδιασμό και να δείξουν έμπρακτα την αντίθεσή τους, με την παρουσία τους μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο τη μέρα της συνεδρίασης του για την ψήφιση του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού.
Μαραθώνας 22/02/2016
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Σταυρούλα Δρακοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου